Hoewel de afkorting het doet vermoeden doet BIM veel meer dan enkel 3D-maquettes van gebouwen maken om plannen uit te tekenen of om de hoeveelheid materiaal te berekenen.
In werkelijkheid gaat BIM veel verder dan dat. In een notendop helpt het om te bepalen wie wat doet, hoe en wanneer. Het maakt het ook mogelijk om meerdere complementaire gegevens, materiaaleigenschappen, databestanden, referentienummers, etc. te voorzien.
Dit is mogelijk dankzij de intelligente parametrische 3D virtuele modellen die worden gegenereerd en gebruikt tijdens het ontwerp, de opbouw en zelfs de ingebruikneming van een gebouw.
Dankzij deze virtuele modellen kunnen alle belanghebbenden van het project samenwerken. Door data uit te wisselen of door een tussenkomst toe te staan op één en hetzelfde model.
Zodoende wordt de analyse-controle-visualisatie in het beginstadium van een project uitgevoerd waardoor problemen makkelijker en sneller kunnen worden opgespoord alvorens de bouw van start gaat.
De eindklant, gebruiker of de beheerder van het gebouw doet natuurlijk het grootste voordeel aan een dergelijke aanpak. Bij Bsolutions begrijpen we dat maar al te goed. Daarom integreren we het zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces van het project en in samenspraak met de verschillende belanghebbenden, inclusief de klant.